Rietdekkers & Riethandel

Uilenborden en nokvorsten op rieten daken

Gebr. Roosma Rietdekkers maakt en levert ook het uilenbord voor uw rieten dak. In Friesland noemen we dit het ûleboerd. Een mooie uitvinding uit vroeger tijden. Namelijk de dakafsluiting aan de uiteinden van de nok van boerderijen. Het is een driekantig bord waarop de afbeelding van 2 zwanen is aangebracht. Daar bevindt zich ook het uitvlieggat voor een kerk- of steenuil. Het bord beschermt de rieten daken en het heeft een culturele betekenis. 

Houten of kunststof uilenborden

De zwanen van het ûleboerd worden verbonden aan de Noorse mythologie en aan de Angelsaksische sagen over vruchtbaarheid en onsterflijkheid. De ornamentale balk of plank tussen de zwanen wordt ook de makelaar genoemd. De vorm is per deel van de provincie Friesland verschillend. De naam van het uilenbord verschilt ook per regio. Het heet:

  • de Wâlden - aan de oostzijde van de provincie Friesland
  • de Sudwesthoeke - tussen Gaasterlân, Sneek en Workum
  • de Greidhoeke - het gebied tussen Bolsward en Franeker

U kunt uw uilenbord door ons op maat laten maken, zowel van kunststof als van hout. 

Een rieten dak zorgt voor isolatie en uitstraling. Laat het leggen door Roosma Rietdekkers;
Een dakdekker nodig voor een rieten dak? Roosma Rietdekkers helpt u;

Nokvorsten aan rieten daken

De nok op een rieten dak wordt traditioneel gemaakt van gebakken rietvorsten. Deze vorsten worden in cementspecie gelegd. De ruimtes tussen de vorsten voegen we in een lichtere kleur of we kleuren deze met zwart of rood. Net wat de u mooi vindt. Ons bedrijf gebruikt rietvorsten van aardewerkfabriek Tichelaar. Of rietvorsten van Meijer uit Duitsland. Op verzoek leveren wij ook koperen nokvorsten. 

Het voordeel van koperen nokvorsten is dat men geen last heeft van de achteruitgang van de cementvoeg. Bovendien komt er geen mosgroei op deze pannen.