Met eigen oogst garanderen wij kwaliteitsriet op uw dak in Friesland en omgeving

Contact

Gebr. Roosma Rietdekkers oogst zijn riet al decennialang in de Makkumerwaard en tegenwoordig ook in De Mokkebank. Destijds gebeurde het oogsten met handmaaimachines, maar tegenwoordig gebruiken we machinale maaiers. Daar zit een automatische rietsnijmachine op gemonteerd, de zogenaamde ‘pistenbully’. Ook op drassige gebieden maaien wij zonder de ondergrond te vernielen. 

Ook actief in Oostenrijk

Nederland kan uit eigen oogst maar ongeveer 30% van de rietdekkersmarkt voorzien. Daarom importeren wij ook uit het buitenland. Zo gaan wij bijvoorbeeld jaarlijks naar Oostenrijk, om te oogsten aan de Neusiedler See bij Wenen. Door de arme grondsoort en het bergwater groeit hier kwalitatief goed riet. Wij zijn ook als keurmeester bij deze oogst aanwezig. Alleen het beste riet kan als dakbedekking worden ingezet.
Wij importeren verder gekeurd riet uit Oost-Europa, Turkije en China.
De rietoogst vindt plaats tussen 1 december en 1 april. In die periode zitten er namelijk geen blaadjes aan de stengels. Bovendien broeden de vogels dan nog niet en staan de planten niet in bloei. Zo minimaliseren we de schade aan de natuur.

Bel Roosma

Hebt u een vraag voor ons, of wilt u een offerte voor riet of een rieten dak?

Neem contact op