De geschiedenis van Gebr. Roosma uit Friesland

Contact

Gebr. Roosma Rietdekkers is een familiebedrijf dat al sinds 1924 bestaat. Het bedrijf betrad in die tijd de markt van een rijke traditie van rietdekken. Tegenwoordig zijn de technieken natuurlijk wel wat anders dan in de tijd dat rieten daken slechts een beschutting waren voor de armen. Voor het leggen van een rieten dak is veel kennis vereist. Deze hebben wij nu al generaties lang in het bloed.

De bedrijfshistorie

13 augustus 1899

Geboorte van de oprichter van Rietdekkersbedrijf Roosma, Sikke Roosma.

1-5-1924 START

Sikke Roosma is net vader geworden van zijn 1e zoon Roel Roosma en bijna 25 jaar als hij op 1 mei 1924 start met het rietdekkersbedrijf. Het rietdekken en rietsnijden is hem met de paplepel ingegoten. Ook zijn vader (Roel Jochums Roosma) en zijn grootvader (Jochum Jarings Roosma) waren al werkzaam als rietdekker. Het was een economisch zware periode met in 1929 de beurscrash op de New York Stock exchange, ook wel zwarte donderdag genoemd. Sikke zette door en het bedrijf overleefde de daarop volgende crisisjaren.

1938 OORLOGSTIJD

Sikke Roosma heeft inmiddels een gezin met 3 zoons. Roel, de oudste zoon van oprichter Sikke, is 14 jaar als hij klaar is met de lagere school en in plaats van verder studeren werd hij geacht om in het bedrijf van zijn vader te werken. En zo werkte hij overdag als rietdekker en in de avond ging hij naar de handelsavondschool. Ook heeft Sikke een stuk land gekocht waar de 3 zoons op zaterdagmiddag op de tuin aan het werk waren. Tijdens het laatste jaar van de oorlog 1944 - 1945 moest Roel Roosma dienst gaan doen in Frankfurt aan de Oder omdat hij 20 jaar was geworden, maar hij dook onder bij een boer, dus moest Sikke het tijdelijk zonder zijn hulp doen. Gelukkig konden toen zijn andere zoons Joannes en Jochum hem helpen in het bedrijf.

1948 OPBOUWEN

Het ouderlijk huis en het rietdekkersbedrijf mochten gebouwd worden op het stuk grond wat Sikke Roosma voor de oorlog gekocht had. Het bedrijf vestigde zich in Franeker aan de Tzummerweg.

1965 DE JAREN 60

Het bedrijf wordt voorgezet door de drie zoons: Roel, Johannes en Jochum. De heren veranderen de naam in Gebr. Roosma B.V. De broers handelen inmiddels ook in riet en hebben meerdere personeelsleden in dienst met daarnaast seizoenswerkers.

1971 DE 70’S

Johannes, de middelste zoon van Sikke Roosma, is helaas veel te vroeg overleden. Roel en Jochum zetten het bedrijf verder voort op de locatie in Franeker. Later is daar ook nog de locatie in Makkum bij gekomen.

Neem contact op

1987 DE DERDE GENERATIE

Roel Roosma gaat met pensioen. Jochum en Roel hadden afgesproken om beiden met 63-jarige leeftijd te stoppen en van hun oude dag te genieten. Aangezien Roel 11 jaar ouder was dan zijn broertje, was hij nu aan de beurt. Wel zou hij nog betrokken blijven bij het bedrijf en helpen waar nodig. De zoons van zowel Roel als Jochum zijn inmiddels al goed ingewerkt in het rietdekkersbedrijf en willen het vak maar al te graag voortzetten. In een interview van BV ‘t Oosten zegt Roel het volgende: “De opleiding rietdekken bestaat niet; men moet dit in de praktijk leren. De Rietdekkers Vakfederatie geeft hiervoor wel diploma's," en dat is dus precies waartoe Roel en Jochum hun zoons hebben opgeleid en opgevoed.

1998 BRAND

Jochum is inmiddels ook de 63 gepasseerd en nu is het de beurt aan Sikke, de zoon van Jochum, en Peter, de zoon van Roel, om het bedrijf voort te zetten. Helaas verwoest in een van de eerste jaren van de voortzetting een grote brand alles wat er de afgelopen jaren was opgebouwd. De mannen moeten alles weer van vooraf aan opbouwen. Gelukkig zijn Roel en Jochum er om hun zoons bij te staan, maar het is hard werken voor de mannen.

De bedrijfsnaam wordt gewijzigd in Rietdekkersbedrijf & Riethandel Gebr. Roosma BV. Naast de Riethandel en het rietdekken wordt er ook veel zelf gemaaid met moderne maaimachines. Deze hebben de huidige eigenaren zelf doorontwikkeld en zijn uniek doordat er maar met twee personeelsleden op gewerkt hoeft te worden: een bestuurder en iemand die de bosjes riet op z’n plek legt in de bak. Op die manier kunnen er relatief snel grote pakketten riet van het land gehaald worden. Verder wordt er gehandeld met riethandelaren rond heel de wereld en er wordt veel samengewerkt met andere rietdekkers uit de regio.

2014 BRAND TWEE

Oudejaarsavond, wat voor iedereen een groot feest moest zijn, werd voor de eigenaren en hun families een grote nachtmerrie. Een brand verwoest weer een van de loodsen van het bedrijf. Met man en macht is er zo snel mogelijk weer een nieuwe loods gebouwd om het bedrijf snel weer op de rit te krijgen en met succes. Eind 2015 staat er een nieuwe loods met daarin extra maatregelen als het gaat om brandalarmering en brandwering.

2022 DE VIERDE GENERATIE

De vierde generatie wordt op dit moment opgeleid om alle kneepjes van het vak als rietdekker te leren om dit mooie familiebedrijf verder voort te zetten. Maar de huidige eigenaren Peter en Sikke blijven voorlopig nog lekker doen waar ze goed in zijn en wat in hun bloed zit: mensen blij maken met een kwalitatief hoogstaand dak, goed riet en het meedenken met de klant. Rietdekker zijn is dan ook voor hen geen beroep maar een manier van leven. Niet zo gek ook, als je ermee bent opgegroeid.

Bel Gebr. Roosma

Wilt u een rieten dak dat met liefde en toewijding is gelegd?

Bel ons voor meer informatie